22 полезни съвета за Facebook

Facebook е полезна услуга за поддържане на връзка с другите. За съжаление, компанията събира много информация за вас и създава много разсейване. Деактивирането на Facebook може да бъде решение, но тогава ще пропуснете много покани за събития и вече няма да можете да управлявате възможна страница. Даваме 22 полезни съвета във Facebook, които ви позволяват да използвате всички функции на сайта за социални мрежи с гол профил.

1 Изтеглете профил

Преди да започнете да изтривате всички видове данни от вашия акаунт във Facebook, е умно да направите копие на всичките си съобщения и снимки. Отидете в Настройки и изберете Общи / Изтеглете копие . Щракнете върху Старт на моя архив и всички ваши съобщения, снимки и чатове ще бъдат изтеглени. Facebook ще ви изпрати имейл, когато вашият архив е готов за изтегляне. Можете също така да опресните страницата сами и да кликнете върху Изтегляне на архив . Резултатът е zip файл, където ще намерите офлайн копие на вашия профил.

2 Прекратете връзката между приложенията

Не само Facebook знае много за вас, приложенията, които сте свързали с Facebook през годините, също могат да преглеждат всякакви данни за вас. Това варира от вашия имейл адрес до вашия списък с приятели и вашата лична информация. За да разберете кое приложение има право да преглежда коя информация, отидете в Настройки / Приложения . Кликнете върху молива зад приложение и вижте каква информация може да използва приложението. Включете или изключете отделни теми тук. За да прекъснете напълно приложението, щракнете върху кръста, когато задържите мишката върху него.

3 Изключете платформата

Ако сте прекратили връзката с всички приложения, можете да изберете да не свързвате нито едно приложение с Facebook в бъдеще. За това трябва да деактивирате така наречената платформа за приложения. Отидете на Управление под Приложения , уебсайтове и приставки и изберете Деактивиране на платформата . Някои приложения, като Tinder и Spotify обаче, може да изискват тази връзка, за да функционира. Преди да деактивирате платформата, трябва да се уверите, че повече не се нуждаете от връзката за всяка услуга. В съответната услуга отидете в настройките на акаунта си и вижте дали има възможност да обърнете връзката с Facebook.

4 Изтрийте контакти

Акцията за почистване включва и отстраняване на неясни познати. Отидете на страницата на вашия профил, като кликнете върху името си в горната част и изберете Приятели . Ще видите отметка с думата Приятели зад всеки контакт . Кликнете върху него и изберете Премахване като приятел и този човек е изчезнал от цифровия ви живот. Разумно е първо да превъртите докрай, тъй като Facebook вече сам прави предварителна селекция. Хората, с които общувате малко или които не са много активни във Facebook, са на дъното.

Прекратяване на следенето на приятели

Можете също така да изберете да останете приятели с някого, но да не го следвате повече. Лицето за контакт, разбира се, ще получи приятели, което не се вижда от лицето. Все още можете да се свържете и да поканите този човек на събития, но актуализациите вече няма да се показват във вашата емисия новини. Кликнете върху приятел и на страницата на потребителския профил, задръжте курсора на мишката върху Следване и изберете X прекратяване на следването .

Прекратяване на следенето на множество

Ако искате да прекратите следенето на няколко души едновременно, има по-бърз начин. Кликнете върху триъгълника горе вдясно и изберете Предпочитания за преглед на новините . Изберете Спиране на следенето на хора, за да скриете съобщенията им . Кликнете върху снимката на потребителския профил на човек, за да я изберете. Този човек вече няма да се показва във вашата емисия новини. В горния ляв ъгъл ще намерите меню за избор, тук избирате дали искате да виждате само приятели или също групи и страници. Прекратявате следенето на групи и страници по същия начин.

7 Дневник на активността

Facebook следи какво сте направили в социалната мрежа. Отидете до триъгълника в горната част и изберете Log Log . Отдясно избирате период, а отляво можете да изберете вида дейност. Например кликнете върху Вашите публикации, за да видите всичките си актуализации на състоянието и споделеното съдържание. Ако кликнете върху Отговори , ще видите точно кога сте отговорили на кой пост. За всяка дейност можете ръчно да извършите действие, като щракнете върху молива. Например можете да отмените приятелство, да си върнете харесване или да премахнете етикет.

8 Изтриване на съобщения

В дневника на активността щракнете върху вашите съобщения . Кликнете върху молива зад съобщение и изберете Изтриване, за да изтриете съобщението за постоянно. Трябва да потвърдите действието. Можете също да изберете да запазите съобщението, но само да го премахнете от вашата хронология. В този случай избирате Скрито на времевата линия . Можете също да изтриете съобщение, като отидете на страницата на вашия профил и щракнете триъгълника в горния десен ъгъл на съобщение и изберете Изтриване .

9 Изтриване на маркери

Едно от най-неприятните неща е, когато някой друг ви маркира на снимка или съобщение, без първо да ви поиска разрешение. Изтриването на таг е малко по-сложно от изтриването на публикация. Отидете на Публикации, в които сте маркирани . Сега имате два избора: щракнете върху Скрито на времевата линия, за да запазите маркера, но само да го скриете на вашата времева линия. Контактите ви вече няма да могат да виждат снимката, когато отидат на вашата страница. Другата опция е Report / Delete Tag . Сега трябва да ни уведомите защо искате да премахнете маркера и да потвърдите това действие, отнемаща време работа, когато става въпрос за много съобщения.

10 Тагове от снимки

Премахването на етикет от снимка е малко по-лесно. Щракнете върху Снимки / Снимки на вас и поставете отметка пред снимките, където искате да премахнете маркера. Сега изберете Искам етикетите да бъдат премахнати от снимките . Имайте предвид, че снимки, в които сте маркирани, няма да бъдат изтеглени във вашия архив. Ако искате да запазите снимка, кликнете върху нея и изберете Опции / Изтегляне . С отделна снимка ще намерите и опцията Премахване на етикет, когато щракнете върху Опции . Не е нужно да посочвате защо искате да премахнете маркера си.

11 Изтриване на харесвания

Можете да премахнете харесвания, като щракнете върху харесвания , изберете молив и изберете Не харесвам вече . Вляво можете по избор да филтрирате дейностите си по Публикации и коментари или Страници и интереси . За да изтриете коментари, щракнете върху Коментари вляво . В допълнение към молива можете да видите и кой може да види вашата реакция или харесване. Глобус означава, че е публичен и следователно може да се гледа и от хора без акаунт във Facebook, две цифри означават, че само приятелите на вашия контакт могат да го видят. Три цифри означава, че приятелите на приятелите на вашия контакт могат да го видят.